Informacje żywieniowe

MINERAŁY

Minerały i mikroelementy są, mówiąc prosto, solami, które są niezbędne utrzymania organizmu lub mają ważny wpływ na przebieg pewnych funkcji organizmu..

Sole te zawsze składają się z 2 komponentów: rodnika kwasowego i metalu. Różnica między minerałami a mikroelementami to to, że minerałami nazywa się także makroelementy (powyżej 0.01 % w organizmie) ;mikrominerały, czyli mikroelementy są obecne w mniejszej ilości (mniej niż 0.01 % w organizmie).

Tabela poniżej określa różne rodniki kwasowe i metale w makroelementach i mikroelementach, gdzie występują i ich funkcję.

Rodniki kwasowe w makroelementach:

chlor (CL)

sól stołowa

- bilans wodny
- składnik kwasu solnego
- przewodnictwo nerwowe

siarka (S)

aminokwasy

- materiał budulcowy dla skóry, paznokci i włosów

fosfor (P)

popiół surowy

- materiał budulcowy dla zębów i kości
- ważna jest proporcja do wapnia!


Rodniki kwasowe w mikroelementach:

jod (I)

sól i chleb

funkcjonowanie tarczycy

fluor (F)

 

materiał budulcowy emalii zębowej; nadmiar jest toksyczny

kobalt (Co)

witamina B12 oraz jest produkowany przez florę jelitową

 

selen (Se)

 

niedobór powoduje obumarcie komórek wątrobowych i dystrofię mięśniową

Metale w mikroelementach:

miedź (Cu)

 

materiał budulcowy dla erytrocytów

mangan (Mn)

 

ułatwia tworzenie mocznika z amoniaku i CO2

cynk (Zn)

 

ważny dla enzymu, który uwalnia w płucach CO2 z krwi

Inne metale to molibden (Mo), bor (B), brom (Br) i chrom (Cr), których funkcje nie są całkowicie poznane.
Karma NIE powinna zawierać ołowiu (Pb) ani rtęci (Hg), gdyż są one toksyczne.

Metale w makroelementach:

sodium (Na)

sól stołowa

bilans wodny, przewodnictwo nerwowe

potas (K)

sól stołowa

bilans wodny, przewodnictwo nerwowe

magnez (Mg)

enzymy – przewodnictwo nerwowe w mięśniach

 

żelazo (Fe)

krew i czerwone mięso – materiał budulcowy dla erytrocytów

 

wapń (Ca)

 

materiał budulcowy dla zębów i kości, przewodnictwo nerwowe, substancja pomocnicza przy krzepnięciu krwi

ŻYWIENIE

Żywność zawiera wiele różnych substancji odżywczych, które mogą być sklasyfikowane w 6 głównych grupach: białka, tłuszcze, węglowodany, minerały, witaminy i woda. Bez wody, życie jest niemożliwe, lecz z wyjątkiem wody mineralnej, która może zawierać pewne minerały, woda nie zawiera żadnych dodatkowych składników odżyczych. NIE JEST TO, JEDNAK, NIEZBĘDNE.

Białka
Białka można porównać do sznurka złożonego z paciorków złożonych z różnych aminokwasów (paciorki). Ilość i rodzaj aminokwasów określa charakter białka. Ważne jest, że wszystkie aminokwasy zawierają azot jako materiał budulcowy dla tkanek. Białka spełniają wiele różnych funkcji w organizmie, będąc ważnymi elementami budulcowymi tkanek, hormonów i enzymów. Co więcej, oprócz innych funkcji, spełniają ważną rolę w zachowaniu bilansu wodnego, eliminacji substancji toksycznych i utrzymaniu prawidłowego poziomu odporności na infekcje. Białka można pozyskiwać zarówno ze źródeł roślinnych (zboża, rośliny strączkowe, drożdże piwowarskie) i zwierzęcych (mięso, ryby, drób, jaja). Przesąd, jakoby duża ilość białka była szkodliwa dla psów, został obalony dawno temu, jako że w grę wchodzi wzrost. Przeciwnie, duża ilość białek przyczynia się do poprawy zdrowia. Niedobory prowadzą do anemii, niskiej oporności na infekcje, utratę tkanki mięśniowej, etc. Niedobory są powodowane nie tylko przez niewystarczającą absorbcję, ale mogą też być powodowane przez wyższe tempo rozkładu białek. To może być spowodowane przez wiele form stresu (psychicznego lub fizycznego nacisku na osobnika). Nadmiar białka niezużyty przez psa może jednak prowadzić do alergii/nietolerancji pokarmowej. Często prowadzi to do czerwonych wypysków na skórze i świądu.

Tłuszcze 
Najważniejszą funkcją tłuszczy jest dostarczanie energii. Co więcej, dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczoweuny (NKT). Kwasy tłuszczowe spełniają ważną funkcję w systemie nerwowym i między innymi w metabolizmie skóry. Tłuszcze w karmie są łatwostrawne dla psów – ulegają strawieniu w 95 - 98%. Podobnie jak ludzie, psy preferują tłuszcz w pokarmie, stąd jest on często dodawny do karmy jako substancja smakowa. Tłuszcz w karmie ułatwia także absorbcję witamin.

Węglowodany 
Węglowodany są zawsze pochodzenia roślinnego. Skrobia i cukry to dobrze znane przykłady węglowodanów. Rozróżniamy między strawnymi węglowodanami (skrobią, cukrami prostymi) i nieprzyswajalnymi (celulozą, pektynami) pochodzącymi z roślinnych ścian komórkowych i włókna. Węglowodany usprawniają transport miazgi pokarmowej w jelitach ( pasaż jelitowy) przez stymulowanie ścian jelit. Ich wadą jest to, że zwiększają ilość odchodów, także ze względu na fakt, że akumulują dużą ilość wody.

Minerały
Choć w wymiarze ilościowym rola odgrywana przez minerały jest mała, są one niezbędne. To stąd, że jedynie małe ilości są potrzebne. Minerały można podzielić na makro- i mikroelementy. Wapń (Ca) i fosfor (P) to powszechnie znane makroelementy. Odgrywają one ważną rolę jako elementy budulcowe szkieletu i zależnie od stanu fizjologicznego, muszą być dostarczane w karmie w ustalonej poporcji. Jeżeli fosfor jest pochodzenia roślinnego, często może nie być zaabsorbowany z pokarmu, gdyż występuje w postaci nierozpuszczalnej (fitynianu). Inne ważne makroelementy to magnez (Mg) (szkielet, enzymy), sód (Na), potas (K) i chlor (Cl). Przykłady mikroelementów to żelazo (Fe) (krew, transport tlenu), miedź (Cu) (tworzenie pigmentu, krew), cynk (Zn) (enzymy, skóra), mangan (Mn) (enzymy), jod (I) (hormony tarczycy) i selen (Se)(tkanka mięśniowa, przeciwutleniacz).

Witaminy
Witaminy pochodzą ze źródeł roślinnych i zwierzęcych. Przyjęto klasyfikować witaminy jako rozpuszczalne w wodzie lub tłuszczach. Witaminy także są potrzebne w małych ilościach, a psy są zdolne same wytwarzać kilka z nich. Przykłady ważnych witamin i ich funkcje wymieniono poniżej.

Najważniejsze funkcje witamin:

 

funkcja

niedobór

nadmiar

Witamina A

reprodukcja,
skóra i oczy

zaburzenia rozrodu,
kurza ślepota

zaburzony metabolizm kości, niedobór witaminy K

Witamina D3

metabolizm kości

zaburzony metabolizm kości

dysfunkcja wątroby

Witamina E

ochrona komórek mięśniowych wraz z selenem, przeciwutleniacz

dystrofia mięśniowa

-

Witamina K

krzepnięcie krwi

krwawienia

-

Witamina C

metabolizm kolagenu, oporność błon śluzowych na infekcje

uszkodzenie tkanki łącznej, martwica wątroby

-

Witamina B1 (Tiamina)

metabolizm węglowodanów, system nerwowy

anoreksja,
zaburzenia krążenia,
biegunka, zanik narządów płciowych

-

Witamina B2 (Ryboflawina)

katalizator, produkcja energii, metabolizm białek

opóźnienie wzrostu,
zaburzenia krążenia

-

PP (niacyna)

oporność na infekcje skóry i błon śluzowych

biegunka

-

Witamina B3 
( Kwas pantotenowy)

składnik of koenzymu A,
cycl Krebsa

wyłysienie

-

Witamina B6 (Pirydoksyna)

katalizator metabolizmu białek

problemy skórne i hematologiczne

-

Biotyna

katalizator syntezy kwasów tłuszczowych

problemy ze skórą i sierścią

-

Kwas foliowy

katalizator syntezy AZ

problemy hematologiczne

-

Witamina B12 (Cyjanokobalamina)

katalizator metabolizmu cystyna / metionina

anemia i zaburzenia wzrostu

-

TŁUSZCZE

Tłuszcze składają się z kompleksu glicerolu i 3 kwasów tłuszczowych. Najpierw żółć (produkowana przez wątrobę) emulguje tłuszcz (rozbija) na drobne cząsteczki, po czym lipaza (enzym) rozbija wiązanie między glicerolem i kwasami tłuszczowymi, czyniąc je rozpuszczalnymi w wodzie i pozwalając na ich konwersję na energię w komórkach organizmu.

Kwasy tłuszczowe:

Nasycone kwasy tłuszczowe:
- kwas masłowy (np. masło)
- kwas palmitynowy (np. mydło toaletowe)
- kwas stearynowy (np. świeca)

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe:
- kwas oleinowy (np. łój koński)

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe lub niezbędne kwasy tłuszczowe:
- kwas linolowy
- kwas linolenowy (psy mogą go same produkować)
- kwas arachidonowy (psy mogą go same produkować – sole kwasów żółciowych)

Sterole: są to także tłuszcze, ale o innej chemicznej strukturze:
- cholesterol
- ergosterol (prowitamina D2)
- hormony adrenokortykotropowe
- hormony płciowe

Funkcje tłuszczu:
1) smak i struktura
2) witaminy A, D, E i K są rozpuszczalne w tłuszczach
3) rezerwa pokarmu zgromadzona w tłuszczu organizmu
Dodatkowymi funkcjami tłuszczu w organizmie są:
a) podskórna tkanka łączna dla ochrony, izolacji i nadania kształtu
b) ochrona witalnych organów jak serce, nerki i oczy
c) amortyzacja: np. poduszek palców
4) tłuszcze i proteiny zapewniają materiał budulcowy dla komórek
5) niezbędne kwasy tłuszczowe są odpowiedzialne za zdrową skórę i sierść
6) kwas arachidonowy jest aktywny w skórze, ale w karmie występuje w bardzo małych ilościach; psy produkują go same z kwasu linolowego z pomocą witaminy B6.

Jełczenie:
Tłuszcze, zwłaszcza nienasycone mogą jełczeć w wyniku utleniania. Zjełczałe tłuszcze są pozbawione wartości odżywczych. Można temu zapobiegać przez trzymanie karmy w chłodnym, suchym i ciemnym mejscu lub dodawanie przeciwutleniaczy:
- etoksykina (pestycyd)
- butylowany hydroksyanizol (BHA)
- butylowany hydroksytoluen (BHT)
- witamina C (naturalny środek)
- kwas cytrynowy (naturalny środek)
Norma: Karma, w której 25% kilokalorii pochodzi z tłuszczy, z których 5% to niezbędne kwasy jest bardziej niż odpowiednia.

  WITAMINY I WODA

Witaminy są czynnikami potrzebnymi organizmowi w celu utrzymania pewnych funkcji.

Witamina A